Czekolada dla dzieci – na plac zabaw, na spacer, na dobry nastrój
Plac zabaw i czekolada dla dzieci? Może to wydać się dziwne na pierwszy rzut oka, ale promując zdrowy tryb życia, wcale nie zniechęcamy do spożywania słodkich przekąsek! Jesteśmy pewni, że to nie musi się wykluczać, dopóki słodkości są przekąską, a nie daniem głównym, a na dodatek są starannie wybrane.
Czekoladzie dla dzieci mówimy TAK, ale..!
Kakaowiec właściwy jest drzewem rosnącym w Ameryce Południowej. To właśnie z niego otrzymywana jest czekolada, a dokładniej z kakao i masła kakaowego, bo to one są jej głównymi składnikami. Jej produkcja obecna była w kulturze starożytnych Olmeków, a później Majów oraz Azteków. Z momentem odkrycia Ameryki przez Krzysztofa Kolumba czekolada trafiła do Europy, gdzie zagościła na hiszpańskim dworze, a w ciągu lat także w innych krajach, ulegając wciąż procesom modyfikacji i ulepszania. Warto – jak to zazwyczaj bywa – postawić na jakość czekolady.
Skoro mamy jej zjadać kilka kosteczek, a nie kilogramy, lepiej kupić sprawdzoną, dobrej jakości czekoladę, by nie trafić na wyrób czekoladopodobny, który nie będzie miał zalet oryginału. Dobra czekolada dla dzieci i dorosłych będzie więc zdrowa.
Dla tych, którzy mają wątpliwości – czekolada jest zdrowa.
Czekolada to nie tylko źródło cukrów, tłuszczy i zbędnych kalorii, ale także cennych składników mających pozytywny wpływ na organizm, takich jak teobromina, flawonoidy, kofeina i fenylotylamina.
Te znajdujące się w ziarnach kakaowca związki chemiczne chronią przed nowotworami i wspomagają układ odpornościowy. Jednocześnie zapobiegają chorobom układu krążenia. I to skutecznie – częste jedzenie czekolady obniża ryzyko chorób serca aż o 1/3.
- Teobromina działa stymulująco na pracę serca.
- Flawonoidy spełniają funkcję przeciwutleniaczy, przez co zmniejszają ryzyko zachorowania na raka.
- Kofeina działa pobudzająco i stymuluje układ nerwowy.
- Fenylotylamina to substancja powodująca w mózgu wzrost produkcji serotoniny i endorfin, które poprawiają nastrój.
Czekolada zawiera też magnez, który korzystnie wpływa na pracę mięśni, przeciwdziała stresom i ułatwia wchłanianie wapnia.
Zdrowa czekolada dla dzieci – ilość ma znaczenie!
Jak zawsze – nadmiar szkodzi zdrowiu! Składniki, takie jak teobromina i kofeina, powodują uzależnienie, a osoby zbyt często spożywające czekoladę nie odczują już jej pozytywnego działania. Ponadto czekolada jest źródłem kwasów nasyconych powodujących podnoszenie poziomu cholesterolu, oczywiście, gdy spożywana jest w dużych ilościach. Tu jednak jest wyjątek – nie dotyczy to czekolady gorzkiej, ponieważ ona zawiera tylko jeden taki kwas, niegroźny dla poziomu naszego cholesterolu!
Czekolady mogą uczulać. Dodatkami takie jak orzechy, pszenica, a przede wszystkim mleko są silnie alergenne. Czekolady z dodatkami mają mniej najcenniejszego składnika, czyli czystego kakao. Dlatego najlepsze są czekolady gorzkie i te polecamy jako zdrową czekoladę dla dzieci i dorosłych.
Teraz kiedy mamy za mało słońca, a podczas spaceru na plac zabaw zużywamy więcej energii ze względu na niskie temperatury, warto mieć w zanadrzu kilka kostek gorzkiej czekolady. To dobry towarzysz na każdym placu zabaw. Choć – jeśli plac zabaw odwiedzacie każdego dnia – trzeba będzie zastanowić się nad zróżnicowaniem małego „co nieco”…
Co jeszcze jest zdrowe i wzbudza pozytywne reakcje zarówno wśród dietetyków, lekarzy jak i mniejszych i większych konsumentów? Np. suszone owoce dla dzieci.
Dowiedzcie się też więcej o mitach na temat czekolady.
Przeczytajcie też o wykorzystaniu czekolady w kosmetologii.